Kunststof lijmen uitbesteden aan de expert

kunststof lijmen

We gebruiken tegenwoordig steeds meer kunststoffen. Ook in huis worden kunststoffen steeds vaker toegepast. Denk maar aan de waterleidingen, maar ook voor de elektriciteit. Niet alle kunststoffen kunnen evengoed gelijmd worden. Twee van de drie belangrijkste basissoorten Polyethyleen (PE) en Polypropeen (PP) zijn moeilijk te lijmen. Ze worden vaak gelast. De meest toegepaste Polyvinylchloride (PVC) is een kunststof die zeer goed te lijmen is, maar kan ook gelast worden. De transparante kunststoffen zoals PMMA, en PC zijn goed te lijmen, maar er is kennis en vaardigheid voor vereist. De fluorhoudende kunststofsoorten geven problemen.
kunststof lijmen
Kunststof lijmen
Acrylaat (PMMA) is een glasheldere kunststof. De kunststof lijmen moet op een zodanige manier dat je geen lijmverbinding ziet wanneer de delen aan elkaar zijn verbonden. Het moet een niet zichtbare lijmverbinding zijn. Vaak worden de lijmverbindingen onder UV licht gedroogd. Hierdoor zullen de lijmnaden voor het zicht zuiver blijven.

Polycarbonaat (PC) kan ook gelijmd worden. Het is niet gemakkelijk. Het vereist ervaring en vaardigheid. Er worden om deze kunststof te verbinden speciale lijmen gebruikt. Wanneer je een gewone lijmsoort gebruikt, kunnen er luchtinsluitingen plaatsvinden. Dat moet zeker voorkomen worden bij zichtverbindingen.

Het lijmen van kunststoffen
Ga niet onbezonnen te werk. Vraag aan de specialist welke lijmsoort je moet gebruiken en hoe je te werk moet gaan. Dan kun je een goede lijmverbinding maken.