Welke manier van ontbramen werkt het best

ontbramen

Bramen kunnen op verschillende manieren ontstaan bijvoorbeeld door het maken of bewerken van metaal. Met ontbramen is het belangrijk dat je de juiste technieken gebruikt voor grotere of kleinere bramen. 

Hoe ontstaan bramen 

ontbramen

Een braam is een scherpe rand die kan ontstaan bij het bewerken van metaal. Er zijn verschillende manieren hoe een braam kan ontstaan. Op het moment dat de gietvorm niet volledig afgesloten is kunnen bramen ontstaan. Bramen kunnen niet alleen ontstaan bij het maken van metaal, maar ook als je metaal naderhand nog wilt bewerken met bijvoorbeeld een hamer en beitel.

Welke methode werkt het best

Er zijn verschillende methodes van ontbramen de methode die het best werkt is afhankelijk van het materiaal. Wanneer er een grote braam op het metaal zit is het ontbramen vaak het meest effectief. Kleinere bramen worden meestal gepolijst of gereinigd. Wanneer jij zelf weinig ervaring hebt met het afbramen dan is het belangrijk dit door professionals te laten doen. Professionals kunnen dit sneller, omdat zij de juiste apparatuur hebben en over de juiste technieken beschikken. Uiteindelijk zal het jou dus veel tijd en geld schelen als je het afbramen uitbesteed aan een expert.